MONTER SUVE GRADNJE ugrađuje plafonske, zidne i podne sisteme: spuštene plafone, pregradne zidove, podove i obloge u enterijerima, detaljnije informacije ovde


I (PRVO) MESTO U EVROPI za izvođenje sistema suve gradnje, detaljnije informacije ovde


BROJ POSETA

Free web stats

Google

 

MONTER SUVE GRADNJE


 

Na osnovu Ugovora o saradnji koji su sklopili Ministarstvo prosvete i sporta Srbije, Zajednica geodetskih i građevinskih škola Srbije i preduzeće Knauf d.o.o. Beograd (proizvođač građevinskog materijala i sistema suve gradnje; s fabrikama - u Srbiji, u Beogradu i Surdulici; kao i u drugim zemljama Evrope i sveta) od 01. septembra 2003. godine u školski sistem u srednjim građevinskim školama uveden je novi obrazovni profil MONTER SUVE GRADNJE.
 
Monter suve gradnje je građevinski radnik, koji u enterijerima odnosno u unutrašnjostima građevinskih objekata visokogradnje, u prostorijama za - stanovanje, rad i boravak (u stanovima i kućama, kao i - poslovnim, radnim, javnim i drugim građevinskim objektima); gradi obloge i pregrade plafonskih, zidnih, i podnih sistema (spuštene plafone, pregradne zidove, zidne obloge i podne podloge, i druge pregrade i obloge) primenom tehnoloških postupaka suve montažne gradnje:

1.) montiranjem građevinskih plafonskih, zidnih i podnih ploča (gipskartonskih, gipsfazer, specijalnih gipsanih i cementnih ploča); kao i plafonskih ploča za kasetirane raster plafone (mineralnih, gipsanih, drvenih i metalnih) - na potkonstrukcijama od profila proizvedenih od pocinkovanog čeličnog lima ili na potkonstrukcijama od drveta; i

2.) lepljenjem građevinskih zidnih i podnih ploča (gipskartonskih, gipsfazer i cementnih ploča).

U građevinarstvu se primenjuju plafonski, zidni i podni sistemi suve gradnje. Monteri suve gradnje izvode sledeće sisteme: plafonski sistemi (spušteni plafoni, kasetirani-raster spušteni plafoni, samonoseći plafoni, dizajn plafoni, obloge tavanica, obloge potkrovlja - na potkonstrukcijama i dr.), zidni sistemi (suvo malterisanje-oblaganje zidova lepljenjem ploča; zidne obloge, šaht obloge i pregradni zidovi na potkonstrukcijama) i podni sistemi (suvi nasip - izravnavajući sloj za podne podloge, suvi estrih odnosno podne ploče koje se lepe kao podna podloga; podignuti-šuplji podovi od ploča i nožica koje se montiraju i lepe).

U plafone, zidove i podove u 99% enterijera ugrađuju se gipskartonske ploče (standardne, vlagootporne, vatrootporne i druge), gipsfazer ploče (vatrootporne i vodootporne) i specijalne gipsane požarnootporne negorive. U plafone, zidove i podove koji moraju da budu vodootporni; kao što je u zatvorenim bazenima, saunama, javnim kupatilima i svuda gde je veliki i trajan uticaj vlage u vode ugrađuju se samo cementne ploče. Isključivo u kasetirane-raster plafone javnih objekata ugrađuju se ploče-kasete, koje mogu biti mineralne, metalne, drvene i gipsane plafonske kasete-ploče. Prosečna debljina ploča koje se ugrađuju u suvoj gradnji je 1,25 cm, širina 125 cm, dužina 200 cm; a težina oko 10 kg po metru kvadratnom. Profili od pocinkovanog čeličnog lima su poprečnog preseka prosečnih dimenzija stranica 5 do 6 cm, debljine 0,6 mm, dužine 3 m i 4 m, a prosečne težine 0,5 kg po metru dužnom. U suvoj gradnji se ugrađuje i kamena (mineralna) vuna, koja je prosečne debljine 5 cm, širine 60 cm i dužine 100cm, a težine od 2 kg po metru kvadratnom. Radovi u suvoj gradnji se izvode isključivo u prostorijama građevinskih objekata; kada su svi zidarski, tesarski i armiračko-betonerski radovi završeni; kada su ugrađeni prozori i vrata i kada svi prethodni izvođači oslobode prostor za montere suve gradnje. Pri izvođenju radova u suvoj gradnji NEMA - upotrebe vode, prašine, prljavština, promaje, ručnog prenošenja teškog tereta (materijala, alata, opreme i slično), građevinskog otpada, radova na velikim visinama i slično. Monteri suve gradnje nose tradicionalna radna odela ili kombinezone - bele boje. Radovi u suvoj gradnji brzo napreduju, pa je i naplata izvedenih radova brza.

Profesionalci - monteri suve gradnje, kao građevinski radnici zarađuju prosečno od 800 do 1000 evra mesečno.

Učenicima obrazovnog profila MONTER SUVE GRADNJE predmet „Tehnologija rada sa praktičnom nastavom” u Građevinskoj školi u Beogradu predaje profesor Petar Rakas, koji je napisao i nastavni program za ovaj predmet.

Profesor Petar Rakas je napisao knjigu „Sistemi suve gradnje – Knjiga za montere suve gradnje”.

Profesor Petar Rakas je osvojio sa svojim učenicima monterima suve gradnje prvo mesto na Internacionalnom takmičenju montera suve gradnje - Knauf Junior Trophy Srbija 2008 održanom od 28 do 31 maja 2008 godine u Građevinskoj školi u Beogradu.

Svi učenici I, II i III razreda obazovnog profila MONTER SUVE GRADNJE su osigurani. Svi učenici se na početku prvog razreda obučavaju u oblastima Bezbednost i zdravlje na radu i Prva pomoć; a posle obuke polažu odgovarajuće testove iz ovih oblasti. Onda prvaci prolaze osnovnu obuku iz suve gradnje u školskoj učionici i radionici, a posle nje se upućuju na praktičnu nastavu na gradilištima firmi koje izvode suvu gradnju. Praksa je pokazala da učenici još kao prvaci počnu da zarađuju novac tokom prakse na gradilištima, i to samo na osnovu svog rada – odnosno pokazanih znanja, veština i radnih navika. Tokom drugog i trećeg razreda 100 % učenika stekne profesionalan nivo znanja, veština i radnih navika; i svaki učenik MONTER SUVE GRADNJE tokom školovanja i prakse na gradilištima sam sebi obezbedi stalan posao posle završetka školovanja. U SRBIJI, EVROPI I DRUGIM ZEMLJAMA SVETA NEZAPOSLENIH MONTERA SUVE GRADNJE - NEMA.

Učenicima koji se upisuju u prvi razred obrazovnog profila MONTER SUVE GRANJE, a nemaju prebivalište u Beogradu obezbeđen je SMEŠTAJ U UČENIČKOM DOMU I STIPENDIJA, koja podrazumeva SIGURNO ZAPOSLENJE. Učenici koji su iz Beograda, takođe imaju OBEZBEĐEN POSAO u nekoj od firmi koje izvode suvu gradnju, a u koju će ići na praksu tokom školovanja.

U Građevinsku školu u Beogradu u obrazovni profil MONTER SUVE GRADNJE, mogu se upisati učenici iz Beograda, Republike Srbije, Republike Srpske i Republike Crne Gore. Za sve dodatne informacije pozovite - profesora Petra Rakasa; telefoni za pozive iz Srbije 064-172-53-73 i 062-143-44-41, a iz inostranstva +381-64-172-53-73 i +381-62-143-44-41.

Učenike obrazovnog profila MONTER SUVE GRADNJE stipendiraju sledeće firme: Knauf, Gemax, Termotehnika 1979, Wurth, Protektor, Mont-Finish, Stemax, Beogradnja-Enterijeri i druge. Učenici koji primaju stipendiju imaju obezbeđen smeštaj u nekom od učeničkih domova u Beogradu, i sigurno zaposlenje posle završetka trogodišnjeg školovanja. Učenik koji je primao stipendiju ima obavezu da posle završetka školovanja radi u firmi koja ga je stipendirala onoliko vremena koliko dugo je primao stipendiju - dakle do tri godine. Odnos između firme koja daje stipendiju i učenika reguliše se Ugovorom o stipendiranju, koji potpisuju roditelji/staratelji učenika i firma.

Učenici monteri suve gradnje se tokom školovanja stiču znanja i veštine iz svih sistema suve gradnje na tržištu Srbije, kao što su: Knauf, Rigips, Wurth, Protektor i AMF i Armstrong.

Učenici koji su završili Građevinsku školu i stekli zvanje - MONTER SUVE GRADNJE, mogu da nastave školovanje u istoj školi za neko od četvorogodišnjih zanimanja građevinske struke, a takođe mogu i da nastave školovanje na studijama građevinske struke.

 


 
Copyright RAKAS.RS 2008.  Svi tekstovi su delo njihovih autora i ne smeju se kopirati bez njihove dozvole