ОПРАВДАЊА НЕ ПОСТОЈЕ …

Моје становиште у вези оправдања је следеће: „Оправдања не постоје, постоје последице – добре и лоше.”

На пример:

Болесни сте, одете код лекара, који Вам уз терапију и лекове, изда одговарајућу потврду да сте болесни, било да сте запослени, студент или ученик – и на основу тога се констатује у фирми, установи, универзитету, академији или школи да је праведно да као болесни имате оправдане изостанке са посла или оправдане часове са наставе, јер је нечовечно и додатно штетно терати болесне појединце да раде или иди на наставу и сл. Такође, може се десити да због важних и неодложних обавеза пропустите битне и корисне догађаје, што је такође штета и треба надокнадити првом приликом итд.

Зашто пишем о овоме? Многи појединци користе израз „оправдање” и схватају га као изговор за опасности и штете које су им се десиле: „Болестан сам, имам оправдање… Повредио сам се, имам оправдање …” Оправдано је поштедети појединце редовних обавеза – док се не опораве од болести, повреда, опасности и штетности које су им се десиле, односно док не заврше важне и неодложне обавезе и сл. Опасности и штете које су се десиле не могу бити оправдане, јер су последице пропуста у заштити и безбедности. Заштита, безбедност, безбедности и здравље на раду, процена ризика и прва помоћ су најважније, а све остало чиме се бавимо могуће је и долази после њих.

Штете и опасности које су се десиле не могу бити оправдане, јер се мора извршити безбедносна анализа и процена ризика, да би се не би поновиле, а такође треба направити план и програм да се надокнади пропуштено.

Дакле, оправдања не постоје, јер су само изговори за оне који не желе да уче на својим и туђим грешкама. Постоје последице – добре и лоше, које треба сагледати и паметно и мудро, да би се добре дешавале, а лоше трајно избегле. Оправдано је потрошити време и енергију да се оздрави, исправе штете и отклоне опасности. 

Ако ипак верујете да оправдања постоје, увек нађете добре изговоре за све добро и лоше што се деси, или се не деси ништа, трошите време и енергију на празне приче, уместо да се борите за свој живот, здравље, победе и успехе.

Ваш Петар Ракас

 

 

 

 

About the author

Петар Ракас - Блог